tisdag 20 januari 2015

Skolstart?

Halloj!

Vad är nu detta för spektakel som du klickat in dig på? Det vet vi knappt själva. I korta ordalag har Edvin och jag, som läser till ämneslärare mot gymnasiet på Linköpings Universitet, dragit till Kenya för en termin. Här ska vi plugga samhällskunskap på University of Nairobi och så småningom praktisera på gymnasieskolan KenSwed. Det är ett utbyte som dessutom innebär att Nairobi University skickat tre studenter till Linköping - ta väl hand om dem! På den här bloggen får ni emellertid nöja er med att följa Edvin och mig. Det blir både vardag och diverse äventyrligheter. Enjoy!
Utbytesstudenter med koordinationer. 

Nu har det gått lite mer än en vecka sen vi landade i Nairobi. Den första tiden har vi framförallt fokuserat på att komma till rätta och lära känna vår omgivning. Varvat fläng med vila. Vi bor på Havanna Hostel tillsammans med de två kenyanska studenterna Linda och June som tar väl hand om oss genom att lära ut kiswahili, visa stan och guida oss i praktiska ting. Havanna Hostel ligger dessvärre en bit utanför stan, därför kommer vi flytta till ett annat i februari. Mer om det då!

Nu till det vi faktiskt är här för - plugget! Idag laddade vi igång för vår första skoldag, pirrigt värre. Vi hade fått instruktioner om att komma till på Main Campus på morgonen för att hämta våra scheman (ja, något försenade) och sedan gå till lektionerna. Gissa vad, det gick inte riktigt som planerat. Vi utgick från international office som hänvisade oss till ett annat kontor, som i sin tur hänvisade oss till ett annat, som i sin tur - ja, ni fattar. Vad gör man i en sådan situation? Ett djupt andetag, ett leende på läpparna och ett telefonsamtal till Dr. Lewis.

Dr. Lewis är Chairman på School of Education (lärarprogrammen) och vår kontaktperson här. Efter att ha tittat på diverse papper, lyssnat till vår förvirring och frågat runt kunde han konstatera att vi var på fel campus. Jag besparar er detaljerna i denna röra, men kurserna vi antagits till visade sig gå på lärarutbildningen och inte på fakulteten för samhällskunskap som vi trott. Lärarutbildningen går på Kikuyu Campus medan fakulteten för samhällskunskap tillhör Main Campus. Tänk er campus i Linköping kontra campus i Norrköping.

Inga problem! Vi hoppade in i bilen med Lewis och ankom efter ett tag till Kikuyu Campus och lärarutbildningen. Kikuyu campus är mycket mindre än Main Campus och ligger strax utanför stan i en grönskande miljö. På det hela taget är vi jättenöjda med bytet. Nu kommer vi läsa tillsammans med andra lärarstudenter och befinna oss på skolan där Dr. Lewis och administrationen som berör oss finns.

Så första skoldagen blir i morgon istället? Nej, skolstarten har nämligen flyttats fram i väntan på att fler studenter ska dyka upp. Det är tydligen sådär med närvaron första skolveckan. Flexibelt! Punktlighet är inte på blodigt allvar här. Det finns alltid ett i morgon att hänvisa till när tiden visat sig bli för knapp.

Vi har hunnit med så mycket mer, men det är sådant som vi kommer tillbaka till. Ni får helt enkelt bärga er!

Lev väl och var snälla mot varandra!
/Amanda

På väg in till stan med huskompisen Linda.
Havanna Hostel, där vi bor.

Main Campus som vi flyttat från.
Main Campus.
Kikuyu Campus som vi flyttat till. Ligger en bit utanför Nairobi.

Kikuyu Campus där vi har School of Education.

Kikuyu Campus. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar